Cégek adományai
Itt biztonságosan használhatod a Bankkártyádat!
Ne engedd elveszni az Adód 1%-át!
Számodra csak egy gesztus, másoknak létfontosságú lehet!

Az adószámunk:  18727865-1-07   

YouTube-videoklip


Céges adománynál mind az adományozónak, mind az alapítványnak figyelembe kell vennie az adományozásra vonatkozó törvényeket, áfa szabályozásokat.

Cégek is adhatnak adományt nonprofit szervezetnek, így a Gospel Worker 2014 Keresztény Alapítványnak, még akkor is, ha nem közhasznú az alapítvány besorolása.

A civil törvény szerint 2012. január 1-je után bejegyzett szervezetek csak két lezárt üzleti év után kaphatnak közhasznú minősítést, amennyiben megfelelnek a feltételeknek. Tekintettel arra, hogy a Gospel Worker  2014 Keresztény Alapítvány 2015-ben lett bejegyezve, így  közhasznú minősítéssel még nem rendelkezhet.

A támogató kedvezménye

Akkor nem kell megnövelni az adózó – például egy cég támogató – adózás előtti eredményét, az általa az adóévben nem adomány céljából nyújtott támogatás (pénz, eszköz, szolgáltatás, átvállalt kötelezettség) adóévi ráfordításként elszámolt összegével, ha

– a juttatás nem külföldi személy részére történik, és

– az adózó rendelkezik a juttatásban részesülő (például nem közhasznú alapítvány) nyilatkozatával, amely szerint a juttatás adóévében az eredménye a juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, amelyet a beszámoló elkészítését követően nyilatkozat útján igazol.


Az adomány, mint költség.

Az érintett vállalkozások számára az átadott eszközök könyv szerinti értéke elismert költség – azaz nem kell adóalapjukat e tételekkel megemelniük –, ha az alapítványtól nyilatkozatot kapnak arról, hogy adóalapjuk a juttatás értéke nélkül is pozitív.

"Nyilatkozatra – a vállalkozási tevékenység adózás előtti eredménye tekintetében – akkor is szükség van, ha a támogatott (például alapítvány) kétféle eredmény, az alap/közhasznú és a vállalkozási tevékenység eredményének megállapítására kötelezett, függetlenül attól, hogy mely tevékenységéhez kapja a támogatást. Az ilyen szervezetnek arról kell nyilatkoznia, hogy a vállalkozási tevékenységének az eredménye a támogatás nélkül nem lesz negatív, amelynek természetesen megfelel az is, ha vállalkozási tevékenységet  nem folytat, így a juttatás kizárólag az alap/közhasznú tevékenysége támogatásaként merülhet fel. Vállalkozási tevékenység hiányában a nyilatkozatban indokolt kitérni arra is, hogy a szervezet a juttatás adóévében vállalkozási tevékenységet nem végez."

(NAV -ingyenes juttatások)

"-Elismert költség az adott szervezet (például alapítvány, sportegyesület) alap/közhasznú tevékenységéhez adott támogatás, ha a támogató rendelkezik a szervezet nyilatkozatával, amely szerint a kapott támogatás összege nélkül számítva – akkor is, ha a támogatás alap/közhasznú tevékenység bevételeként jelenik meg – a beszámolójában kimutatott vállalkozási tevékenység adózás előtti eredménye nem lesz negatív."
(NAV -ingyenes juttatások)


Ezt az igazolást az érintett vállalkozásoknak még az eszközátadás adóévére vonatkozó mérlegbeszámolójuk, illetve társasági adóbevallásuk benyújtását megelőzően meg kell kapniuk (azaz a 2015. évben átadott eszközök esetében legkésőbb 2016 májusában).

Az említett igazolásnak tartalmaznia kell az alapítvány és az adományozó nevének, adószámának, székhelyének, az adomány tárgyának és az általa támogatott célnak a megnevezését.
A nyilatkozatot a szervezet képviselőjének kell aláírnia.


Az adományozókat áfafizetési kötelezettség terheli, ha az átadott eszközök beszerzésekor, előállításakor az előzetesen felszámított adót levonták (az adó alapját az áfatörvény 68. §-a alapján /piaci érték/ kell megállapítaniuk).

A hajléktalan, a szociálisan rászorult magánszemély számára természetben adott juttatások adómentesek (szja-törvény 1. számú melléklet 8.5. pont). Az adótörvény itt nem tesz kikötést a juttatást nyújtó személyére vonatkozóan, azaz nem feltétel a közhasznú jogállás.


Kérdésed van?

gospelworker2014@gmail.com

Nagy Attila
06 70/322-86-17Kérlek, ha megteheted, segítsd a munkánkat akár a legkisebb összeggel, amit jelentéktelennek gondolsz.

UniCredit Bank

IBAN: HU21

 10918001-00000073-33950013

SWIFT code: BACXHUHB


A segítségedet előre is köszönöm!

Nagy Attila
Kurátor


látogató számláló

100 Ft. a kalapba...


Ezt megteheted átutalással.

UniCredit Bank.

10918001
-00000073
-33950013

Ne feledd, akár
egy jelképes
összeg,
100 Ft
is
nagyon
nagy
segítség
lehet.


Comments