Szegények Gyülekezete
Itt biztonságosan használhatod a Bankkártyádat!
Ne engedd elveszni az Adód 1%-át!
Számodra csak egy gesztus, másoknak létfontosságú lehet!

Az adószámunk:  18727865-1-07  

Szegények Gyülekezete

YouTube-videoklip


A Gospel Worker 2014 Keresztény Alapítvány 2017  márciusában  kidolgozta a „Szegények  Gyülekezete” programot. A program célja, hogy felkarolja azokat az embereket, akik küzdenek a hajléktalansággal, szegénységgel, a reménytelenséggel, a céltalansággal . Nem csak az anyagi javakban kimutatható szegénység ellen küzdünk, hanem az átlagos életszínvonalon élők és a gazdagok lelki szegénysége, céltalansága, üressége ellen is.

A program gyakorlat megvalósítását az Anonim Alkoholisták (Alcoholics Anonymous) munkamódszerét figyelembe véve dolgoztam ki. Nem átmásoltam, mert vannak olyan részek, amikkel vagy nem értek egyet, vagy nem a mi problémáinkra adnak választ. Az Anonim Alkoholisták merik vállalni a problémákat, hogy Ők alkoholisták. Ezért nevezem „Szegények Gyülekezetének” a programot, mert vállalni kell a problémát, hogy tudjunk változni!

A Gospel Worker 2014 Keresztény Alapítvány egyházi és politikai szervezettől független civil szervezet. A „Szegények  Gyülekezete” program szintén elzárkózik minden egyházi és politikai kötődéstől. Tiszteletben tartjuk minden csatlakozó vallási meggyőződését, és ezt a csatlakozóktól is elvárjuk. Azért nevezzük „gyülekezetnek” a programot, mert egy emberileg kudarcot vallott probléma megoldás helyett Istentől kérünk segítséget.

A kérdések, amik kiváltották a program kidolgozását

Vasárnap részt veszek egy ételosztáson, az alapítványom is hozzájárul a 170-200 ember vasárnapi ebédjéhez. A tömegben megjelennek a munkatársaim is, akik ugyanazon a helyen, ugyanazért a fizetésért dolgoznak, és mégis az asztal másik oldalán állnak. Én segítséget adok, Ők rászorulók.

Van olyan családfő, aki naponta jár egyik nonprofit szervezettől a másikig, teljesen kitölti a napját az önsajnálat és a segítség  kérés, és amikor mondom neki, hogy menjen el dolgozni, szabályosan megsértődik.

A családanya minden nap panaszkodik a reménytelenség, kilátástalanság miatt, mert a közmunkából nem tud megélni, és mikor kérdezem, hogy miért nem megy máshova dolgozni, azt válaszolja- mert szeretek ezzel a munkával foglalkozni.

Munkát szereztem a fiatal anyának, két hétig becsülettel dolgozott, de egy hónap múlva a hanyag munka miatt kirúgták.

Jó szakmával rendelkező férfi közmunkás a falusi önkormányzatnál, havi 50 ezerért. Mikor hívom, hogy dolgozzon velem nettó 120 000-ért, mindig megbetegszik, mindig közbejön valami.

Házaspár munkát talál, elmondják neki, hogy mit kell csinálni, de amikor megjelennek, kiderül, hogy más a feladat. Egyszerűbb és könnyebb. Közlik a munkáltatóval, hogy becsapták őket, mert nem erről volt szó, és felmondanak.

Munkatársam előző munkahelyén közmunkás volt kb. 50 000 Ft-ért. Most havi 110 000 Ft jövedelme  van nettóban. Közli, hogy ennyi pénzért nem fog dolgozni, keres egy „normális” helyet, minimum 180 000 Ft a nettó, és majd  fél év után felveszi a 3 millió hitelt, hogy vegyen egy használt 5-ös BMW-t.

Napi megélhetéssel küzdő emberek a legújabb okos telefonon facebook-oznak, akár több órán keresztül, de nincs idejük munkát keresni a net-en.

Lelkes adományozók ígérnek mindet, de legalább az 50 %-a soha sem fog megérkezni az alapítványhoz.

Sikeres emberek azt hiszik, hogy a facebook-on mindent meg kell osztani, mert különben megszólják őket az ismerőseik.

Szociálisan hátrányos helyzetűeknek biztosított szállón élő rászorulónak szólok, hogy hívjon másokat is az ételosztásra. Sajnos senkit nem ismer, akinek szólni tudna.

A segélyekért járó emberek minden hónapban katasztrófákon, lelki viharokon mennek keresztül, állandóan küzdenek a túlélésért, mikor segítséget kérnek. De érdekes módon napi szinten látom őket fölösleges dolgokat vásárolni a bevásárló központban.

Fiatalok 17-18 évesen kiégnek, mert nem tudnak újat kipróbálni, minden snassz, minden közönséges.

Cégvezetők panaszkodnak, hogy utálja őket mindenki, és nem boldogok, pedig mindent jól csinálnak.

A szegények a segély csomagból kiválogatják azt, ami abban a pillanatban kell, a többit szétdobálják.

A gazdagok nagybevásárlás után kiválogatják azt, ami abban a pillanatban kell, a többit hagyják kárba veszni.

Közös tulajdonságok figyelhetők  meg mindegyik hátrányos helyzetű, vagy jól szituált, de problémás család életében. Akár külön-külön, de többször együtt is jelentkeznek az alábbi jellemvonások.

- céltalanság

- önzés

- meggondolatlanság

- felelőtlenség

- rossz ítélő képesség

Ezeket a jellemvonásokat, lelki, szellemi tulajdonságokat sokszor több generáción keresztül adják tovább a családok. Az  áldozat sokszor nem is tehet róla, hogy ezt az örökséget kapja. Alkoholista vagy kábítószer használó szülők, agresszív élettárs, alul iskolázottság, örökölt rossz anyagi helyzet vagy csak a hamis vágyak kergetéséből adódó sikertelenség, esetleg szeretet hiány majd depresszió a kiinduló pontja a félrecsúszott életnek.

Az önkormányzati programok, munkaügyi központok, krízis kezelő központok és egyéb szociális hálók, bele értve a civil szervezetek, egyházakat  is, azért sikertelenek a szegénység elleni kudarcban, mert nem számolnak a fent említett tulajdonságokkal. Hiába adnak munkát, ha nem akar dolgozni, hiába adnak segélyt, ha szétszórja, hiába talál jó munkát, ha nem becsüli és hiába figyelmezteti mindenki a fennálló hibalehetőségekre, ha rosszul ítéli meg a helyzetet. Hiába a lehetőség, ha nincsenek célok, és hiába a pénz, a siker, ha nincs kivel megosztani.

A két leggyakrabban jelentkező hibás gondolkodásmód

-Szegénység, mint vállalkozás     -Isten által adott szegénység

 

Szegénység, mint vállalkozás.

A civil szervezetek nem összehangoltan dolgoznak, hanem konkurenciának tekintik a másikat. Képesek a másik szociális munkát végző szervezetet rossz hírbe hozni, akadályozni, csak hogy nekik több támogatás, adó 1% vagy adomány jusson. Ezt felismerve és kihasználva nagyon sok hátrányos helyzetű család egyre több helyről vesz fel úgy adományt, hogy hivatkozik a másik „ellenséges” szervezetre, akik ugye milyen szemetek, rossz indulatúak, semmit sem segítenek.  Kiismerve a helyi szervezetek vezetőit, megtanulják a szegények, hogy mire mondanak nemet és mire mondanak igent a civilek. Mindig az aktuális vezető érzékenységéhez igazodva adják elő a problémákat, hogy minél több adományt kapjanak.  Mivel nincs kapcsolat a civil szervezet között, így senkinek sem tűnik fel az, hogy ugyanaz a család más-más szervezetnél más problémával küzd.  

Egy idő után természetessé válik a hazugság, és ha elég intelligens a hátrányos helyzetű családfő, sikeresen tudja élni a szegények életét. Ugyanúgy működik, mint egy sikeres vállalkozás.

- Figyeli a szociális szervezet-piac igényeit, hogy mit támogatnak szívesen

- Információkat gyűjt a többi szegénytől, hogy mindig napra kész legyen az adományosztó helyek és időpontok tekintetében.

- Kidolgozza a saját marketingjét, igazodva a civil szervezetek igényeihez.

- Eladja magát, jól kidolgozott történetek, fényképek, ismert szervezetek és helyi vezetők neveit felhasználva hitelesíti a hátrányos helyzetét.

- Odafigyel az esetleges ellenőrzésekre, inkább  kidobja a bútort, amit frissen kapott, csak hogy lássák, hogy a földön alszik, inkább leveszi a gyerekéről a kabátot, csak hogy lássák a ruha hiányt, inkább nem eszik a délutáni ételosztásig, és a gyerekének sem ad, csak hogy lássák, hogy milyen éhesek ( a bevásárló központba az ételosztás után veszi meg a fölösleges dolgokat), és inkább felajánlja a segítségét, hogy ő másoknak is tovább adja az élelmiszer csomagot, hogy  szimpátiát váltson ki az adomány osztóból, így elterelve a figyelmet saját magáról.

Ha jól megszervezi a napját, az adományok, pénz segélyek és egyéb források kihasználásával jobban él, mint ha elmenne dolgozni. Ha összeadja az Önkormányzattól kapott olcsó lakhatás, az élelmiszer adományok és ruha adományok értékét, a különböző pénz támogatásokat, sokkal nagyobb értékben kap támogatást, mint egy fizetés, ezért hülye lenne elmenni dolgozni, és mindezt pénzért megvásárolni.

Amíg nem ismeri fel, hogy a munka Isteni parancs, hogy az élősködés, ami csinál, bűn, nem akar és nem fog változtatni a gondolkodásán.

 

Isten által adott szegénység

A legproblémásabb csatlakozó, aki „ISTEN FÉLŐ”. Könnyű felismerni a viselkedéséről. Vallásos köszöntés, még nem vallásos közegben is, gyakori hivatkozás Isten ítéletére, Isten igazságosságára, gyakori feddés, látva a világ istentelen viselkedését. Ezek az emberek általában nem akarnak dolgozni, nem akarnak felelősséget vállalni, nem akarnak beilleszkedni.

Amikor a saját lustasága miatt nincs mit ennie- Ezt rendelte ki az Isten!

Amikor vállalni kellene egy feladatot, de csak halogatja - Majd megmutatja az Isten!

Amikor nem tetszik a feladat, amit csinálni kell- Nem ez az Isten akarata!

Amikor látja, hogy másnak megvan az, amit ő csak szeretne- Majd megbünteti az Isten!

Ha más kihasznál egy lehetőséget, amit ő nem tudott- Lop, Csal, Hazudik!

Amikor ő szerez meg valamit mások elől (akár csalással, hazugsággal ) - Megáldott engem az Isten!

Gyakorlatilag Istent teszi felelőssé azért, mert nincs mit ennie, Istentől várja a csodát, a sikert, a milliókat, ahelyett hogy elmenne  iskolába, dolgozni, vagy kihasználná a szabad idejét. Tagadja a lustaságát, tagadja hogy sokszor hazudik az adomány megszerzése érdekében, tagadja, hogy csak azért „keresztény”, mert nem akarja vállalni a felelősséget a saját szegénységéért. Ha őneki mondom, hogy Isteni parancs a 4. parancsolat, miszerint 6 napon át végezd minden dolgodat, és szombaton megpihenj, visszavág, hogy őneki az a dolga, hogy segélyekért futkosson, és azért nem talál munkát, mert ragaszkodik a szombat vagy a vasárnap szentségéhez.  De amikor olyan munkát ajánlok fel, ahol becsülettel dolgozhat, biztosított a szent szombat vagy vasárnap az Istentiszteletre, akkor gond a beutazás, korán kell kelni, nincs Erzsébet utalvány, koszos az öltöző, nem tetszik a munkatársa haja színe………a lényeg, hogy nem akar dolgozni.

A Szegények gyülekezete program alapelvei

A program célja, hogy felkarolja azokat az embereket, akik küzdenek a hajléktalansággal, szegénységgel, a céltalansággal . Nem csak az anyagi javakban kimutatható szegénység ellen küzdünk, hanem az átlagos életszínvonalon élők és a gazdagok lelki szegénysége, céltalansága, üressége ellen is. A „Szegények Gyülekezete” program elzárkózik minden egyházi és politikai kötődéstől. Tiszteletben tartjuk minden csatlakozó vallási meggyőződését, és ezt a csatlakozóktól is elvárjuk. Azért nevezzük „gyülekezetnek” a programot, mert egy emberileg kudarcot vallott probléma megoldás helyett Istentől kérünk segítséget.

A Szegények Gyülekezete program alulról épülő társadalmi kezdeményezés. Egyházaktól, politikai szervezetektől független, nem igényel szakembert, orvost, szociális gondozót. Az egyházak, politikai szervezetek szabadon használhatják a programot azzal a feltétellel, hogy az alapelveket figyelembe véve nem erőltetik rá a nézeteiket a tagokra.

 Szívesen látunk szakembereket, de csak azzal a feltétellel, hogy elfogadják és alkalmazzák az alapelveket.

-          Nem állítunk fel orvosi diagnózist

-          Nem vezetünk nyilvántartást

-          Nem adjuk tovább harmadik félnek az elhangzott információkat

-          Nem szedünk tagsági díjat

-          Nem szabunk feltételt a programban való részvételhez, az alapelveken kívül

-          Nem alkotunk negatív véleményt a másik hibáit megismerve

-          Nem követelünk meg semmilyen változást, eredményt, teljesítményt a programban részt vevőktől. A változást Isten végzi el, mi csak támogatjuk egymást ezen az úton.

Célunk , hogy az elmúlt évek, évtizedek kudarcaiból levonva a következtetést, félretéve az eddigi módszereket egyedül a Teremtő Istenre bízva engedjük, hogy megváltozzon a szívünk, a gondolkodásunk, a lelkületünk, ezáltal ne kövessük el újra azokat a hibákat, amiknek köszönhetően eljutottunk a szegénységig, a reménytelenségig, a depresszióig, a céltalanságig.

Heti rendszerességgel összejövünk, közösséget formálunk, megismerjük és tiszteljük egymást. Együtt nevetünk a nevetőkkel, együtt sírunk a sírókkal, szembesülünk a saját problémáinkkal, és kérjük imádkozva a Teremtő Istent, hogy újjá szülessen a szívünk, a lelkünk, a gondolkodásunk. Megosszuk másokkal sikereinket, tovább adjuk a programot másoknak. Ha lehetőség van rá, kisebb közösségeket alkotunk, így garantálva a bizalmas, családias légkört. Törekszünk a minél több kiscsoport létrehozására, elkerülve a nagyobb közösségből adódó elszemélytelenedés, elszürkülés kialakulását.

 

A programhoz való csatlakozás feltételei

Az alábbi csatlakozó nyilatkozat elfogadásával vehetünk részt a programban.

1. Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az szegénységgel, céltalansággal, magánnyal , sikertelenséggel szemben – hogy életünk  irányíthatatlanná vált.

2. Eljutottunk arra a hitre, hogy egy nálunk hatalmasabb Erő , a Teremtő Isten  helyreállíthatja lelkünk és elménk épségét.

3. Elhatároztuk, hogy akaratunkat és életünket a Teremtő Isten gondviselésére bízzuk.

4. Elfogadtuk, hogy az egyetlen hiteles mérce a cselekedeteinkre Isten Tíz parancsolata. Ezzel összefüggésben tiszteljük az Istent, törekszünk a becsületes munkára, tiszteljük a szüleinket, az életet, a mások vagyonát és szellemi, erkölcsi értékeit.

4. Félelem nélkül mélyreható erkölcsi leltárt készítettünk magunkról.

5. Beismertük Istennek, magunknak és egy embertársunknak hibáink valódi természetét, és hogy a Teremtő Isten átformáló ereje nélkül nem tudunk változtatni az életünkön.

6. Teljességgel készen álltunk arra, hogy Isten megszabadítson bennünket mindezektől a jellemhibáktól.

7. Alázatosan kértük Őt hiányosságaink felszámolására, a problémáink megoldására.

8. Igyekeztünk ima útján elmélyíteni tudatos kapcsolatunkat a Teremtő Istennel, csak azért imádkoztunk, hogy felismerjük velünk kapcsolatos akaratát, és hogy legyen erőnk a teljesítéséhez.

9. E lépések eredményeként lelki ébredést éltünk át, megpróbáltuk ezt az üzenetet másokhoz eljuttatni, és ezeket az elveket életünk minden dolgában érvényre juttatni.

 

Pénzügyi szabályzat

A kiscsoport lehetőségéhez mérten gyűjthet adományokat, hogy ebből fedezzék az esetleges kiadásokat, helység bérleti díjakat, rezsi költséget, nyomtatások költségeit, a sikeres működéshez szükséges kiadásokat.  Az adomány gyűjtés nem kötelező, az adományozás nem számon kérhető. A tagságból senki sem zárható ki azért mert nem járul hozzá a működési költségekhez.

Az összegyűjtött pénzadományokról nyilvántartást kell vezetni, amit két tanú aláírásával kell hitelesíteni.  A pénzadományokat kezelő személy írásban nyilatkozik, hogy az átvett összegért felelőséget vállal. A kiscsoport dönt az összegyűjtött pénzadomány elhelyezéséről, felhasználásáról.

A Szegények Gyülekezete vezetése, működtetése

A Szegények Gyülekezete alulról induló kezdeményezés, nem célja a központi irányítás kialakítása, vezetőség, döntéshozó szerv létrehozása. A kiscsoportos közösség választhat magának vezetőt, aki összefogja a heti programokat, felügyeli a működéssel kapcsolatos kötelezettségeket, kifizetéseket. A megbízott vezető soha sem élhet vissza a megbízatásával, felelősséggel tartozik a kiscsoportért, az alapszabályok betartásáért, az összegyűjtött pénzadományokért, felajánlott értéktárgyakért.

Kérdésed van?

gospelworker2014@gmail.com

Nagy Attila
06 70/322-86-17Nagy Attila
Kurátor


látogató számláló
Támogasd a munkánkat!

Ezt megteheted átutalással.

UniCredit Bank.10918001-00000073-33950013
Ne feledd, akáregy jelképes összeg, 100 Ft is nagyon nagy segítség lehet.


100 Ft. a kalapba...
Támogasd a munkánkat!


Ezt megteheted átutalással.

UniCredit Bank.
10918001-
00000073-
33950013


Ne feledd, akár
egy jelképes
összeg,
100 Ft
is
nagyon
nagy
segítség
lehet.

Comments